top of page
 Adoptieprocedure 
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Stap 5: thuis!

In het stappenplan leggen we uit hoe een adoptie van een hond of kat bij ons in zijn werk gaat,

Stap 1: intakeformulier

Wat leuk dat je interesse hebt in een hond of kat van ons. We willen graag kijken of dit een geschikte match is, en daarom vragen we of je als eerste stap het intakeformulier wilt invullen. Het intakeformulier vind je op deze pagina.

Stap 2: reservering van het dier

Aan de hand van het intakeformulier bepalen wij of de hond/kat inderdaad geschikt bij je past. Het kan natuurlijk zijn dat wij denken dat dit geen goede match gaat zijn. Dit hoeft niet te betekenen dat je niet goed genoeg bent, maar het betekent enkel dat wij menen dat deze hond/kat niet het beste bij jouw situatie en/of levensstijl past. Wij willen graag een succesvolle adoptie en zoeken de grootste kans op een geslaagde match. Vanzelfsprekend informeren we je over onze beslissing. 

Bij een positief resultaat nemen wij telefonisch contact met je op. Hierop volgend sturen wij de reserveringsovereenkomst. Een voorbeeld van onze reserveringsovereenkomst vind je hier. In de overeenkomst vragen wij je om 50% van het totale adoptiebedrag aan ons over te maken en de overeenkomst in te vullen. Zodra deze ingevulde overeenkomst en de betaling bij ons binnen zijn, is de reservering officieel.

Mocht de hond/kat al in een gastgezin in Nederland verblijven, dan wordt er een kennismaking gepland. Als beide partijen na dit bezoek tot adoptie willen overgaan, zullen we een afspraak maken om het dier op te halen. De adoptieovereenkomst dient vooraf of ter plaatse ondertekend te worden door beide partijen. De adoptiebijdrage moet voor het moment van ophalen overgemaakt zijn naar de rekening van AROS Foundation. 

Stap 3: adoptieovereenkomst & adoptiebijdrage

Wij werken met een adoptieovereenkomst. Een voorbeeld van dit document kun je hier vinden.  Om de minimale kosten van het dier te dekken (denk aan chip, paspoort, vaccinaties, castratie indien geschikte leeftijd, reis naar Nederland etc.) vragen wij een adoptiebijdrage. Hier vind je meer informatie over de adoptiebijdrage,

Stap 4: de reis naar Nederland

Wanneer de hond/kat nog in Spanje is, gaan wij op zoek naar een vlucht om hem/haar zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen. Vliegreizen die huisdieren transporteren zijn schaars. Hierdoor is er een beperkte keuze in luchthavens en aankomsttijden. Daarbij zijn wij afhankelijk van vrijwilligers en vluchtbegeleiders en kunnen wij vaak niet ver van tevoren zeggen wanneer een hond/kat naar Nederland komt. Wij verwachten dan ook enige flexibiliteit van de adoptant. Natuurlijk word je, zodra de vluchtinformatie ons bekend is, onmiddellijk op de hoogte gesteld. 

In verband met Covid-19 en een minimaal aantal vluchten, maken wij tevens gebruik van een professioneel wegtransport. Ook hierbij geldt dat wij zo snel mogelijk de informatie delen indien we een datum van transport hebben. 

Voor de aankomst van het dier sturen wij de adoptiepapieren op en vragen wij je om dit te ondertekenen en de resterende 50% van het adoptiebedrag over te maken naar de AROS Foundation rekening. 

Let op: pups en kittens mogen pas reizen als zij 3 maanden en 3 weken oud zijn. Dit in verband met de geldigheid van hun rabiës vaccinatie. 

De reis naar Nederland zal via de weg of met het vliegtuig plaatsvinden. Ruim voor deze datum zullen wij alle informatie sturen. Wij willen geen risico nemen dat een dier ontsnapt en daarom is het verplicht om dubbele aanlijning voor de hond te hebben. Dat wil zeggen: een strakke halsband en een goed passend veiligheidstuig met aan beiden een riem. Katten worden in de wagen/auto met gesloten deuren overgeplaatst naar een eigen transportbox. 

Stap 5: thuis!

In de dagen na aankomst nemen we contact op om te vragen hoe het gaat met het nieuwe gezinslid. Uiteraard zijn wij ook bereikbaar via mail of WhatsApp indien er vragen zijn.

bottom of page