top of page
Veelgestelde vragen
Komende tijd zullen wij deze pagina aanvullen met veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden.
-
Hoe leer je een hond alleen te kunnen zijn?We krijgen vaak de vraag of een hond goed alleen kan zijn. Ons antwoord is simpelweg dat geen enkele hond direct na adoptie alleen kan zijn. Een hond moet zich veilig voelen in zijn omgeving. Pas als dit het geval is, kan hij leren om alleen thuis te zijn. Daarom hebben we een kort stappenplan opgesteld. Heel simpel: elke hond vindt het fijn om bij de baas te zijn; een hond is immers een roedel- en gezelschapsdier. Helaas kunnen we niet 24 uur per dag bij onze hond zijn en willen we het dier aanleren dat hij/zij rustig en met een veilig gevoel een paar uurtjes alleen thuis kan zijn wanneer wij de deur uitgaan. Een hond zou achtereenvolgens niet langer dan 5 uur alleen mogen zijn. Een net geadopteerde hond in een nieuwe omgeving met onbekende mensen mag NOOIT direct alleen gelaten worden. Alles is vreemd en spannend en de hond zal dan zeer gestrest raken en snel ongewenst gedrag gaan vertonen. Zorg dus dat je een tijdje vrij hebt genomen van werk/verplichtingen en alle tijd hebt om je nieuwe maatje te leren kennen. Een hond kan pas alleen thuis blijven als deze zich vertrouwd voelt met zijn/haar omgeving. Dit zal opgebouwd moeten worden met kleine stapjes. Stap 1: Loop meerdere malen per dag de kamer uit en loop meteen weer terug. Zo ziet de hond dat ondanks dat je de kamer verlaat je ook weer terugkeert. Reageert de hond daar goed op, blijf dan een paar minuutjes buiten de kamer. Dit kun je steeds met een minuutje verlengen. Gaat de hond piepen, loop dan niet meteen naar binnen. Dit leert de hond dat wanneer hij/zij piept u terugkomt. Wacht tot de hond stil is, ook al is dit alleen om weer op adem te komen, en ga dan terug naar binnen. Stap 2: Als de hond vertrouwd is geraakt met het alleen zijn in de woonkamer, bouw het alleen zijn dan weer langzaam op zoals bij stap 1, maar loop nu naar buiten. Loop naar buiten, trek de voordeur dicht en loop direct weer naar binnen. Dit kan steeds wat langer uitgebouwd worden. Ga geen uitgebreid of emotioneel afscheid nemen van je hond bij vertrek. De hond pakt deze emoties op en raakt dan al in paniek voordat er iets gebeurt. Hij zal paniek associëren met het weggaan van zijn baasje en dat willen we juist voorkómen. Zeg de hond rustig gedag en loop kalm de deur uit. Is je hond nog heel druk voor vertrek, zorg dan dat hij/zij eerst kalmeert. Bijvoorbeeld door een denkspelletje of een rondje wandelen. Een hond die nog hyper is zal niet goed alleen kunnen zijn en eerder spullen gaan slopen of gaan janken/blaffen. Bij thuiskomst de hond rustig begroeten. Is de hond druk om je heen aan het springen? Negeer het gedrag en aai hem/haar pas als hij/zij kalm is.
-
Waarom plaatsen wij geen kittens als enig huisdier?Wij krijgen regelmatig de vraag waarom wij (jonge) kittens niet als enig huisdier plaatsen. Mensen vinden 1 kat vaak meer dan genoeg, de redenen lopen uiteen; we zijn veel thuis, katten zijn toch solitaire dieren en ga zo door. Katten zijn echter zeer sociale dieren, in de vrije natuur leven katten ook in kolonies. Pas als ze in de puberteit komen verlaten de katertjes de kolonie, maar blijven de poesjes. Dit gebeurt omdat kittens tot die tijd nog heel veel leren en nodig hebben van hun soortgenootjes. Zodra de kittens geen melk meer drinken, betekent dat niet dat ze weg kunnen bij de moeder en weg uit het nest. Kittens stoeien met elkaar, happen en bijten, rennen achter elkaar aan tot ze moe zijn en bovenop elkaar in slaap vallen. Ze leren sociaal te zijn, hoe ze moeten delen en wat elkaars grenzen zijn. Ze leren elkaar om prettig gezelschap te zijn. Dit gebeurt allemaal spelenderwijs. Wij kunnen een andere kat daarin nooit vervangen. Een kitten die deze dingen niet leert en opgroeit zonder vriendje of vriendinnetje zal eerder ongewenst gedrag vertonen, denk hierbij aan enkels aanvallen, banken kapot krabben en bijten in armen. De kat dit verbieden zal deze alleen maar gefrustreerd achterlaten omdat de kitten doet wat deze hoort te doen. Dit zijn geen gedragsproblemen, enkel krijgt de kat geen kans dit natuurlijke gedrag te vertonen. Het is simpel, het is zowel voor dier als adoptant beter als de kitten niet alleen is. De adoptant heeft een socialere kat en voor de kitten zelf betekent het dat hij nooit alleen is, altijd iemand heeft om mee te spelen, te stoeien, te knuffelen en een soortgenootje heeft die hem/haar begrijpt. Wat willen we nog meer? Bonus… wat is er schattiger dan 1 kitten… juist... 2!! ;)
-
Vanaf welke leeftijd mag mijn pup/kitten naar Nederland komen?Pups en kittens mogen vanaf de leeftijd van 3 maanden de chip en rabiës vaccinatie krijgen. De rabiës vaccinatie is geldig na een periode van 3 weken. Dat betekent dus dat de pups en kittens vanaf 3 maanden en 3 weken mogen reizen.
bottom of page