top of page

Hartworm/ filaria


Wat is het?
Hartworm is een ziekte veroorzaakt door een worm, die kan voorkomen in het lichaam van uw hond en zich nestelt in het hart en/ of longslagaders.
De hond wordt besmet door de beet van een muskiet die wormlarven bij zich draagt. Na de beet komen de wormenlarven in het bloed van de hond terecht. De larven laten zich meevoeren naar het hart waar ze zich vastzetten, uitgroeien tot volwassenen en weer nieuwe larven produceren. 

Wat doet het?
Hartworm ontwikkelt zich langzaam, maar veroorzaakt beschadigingen aan de wand van het hart en de grote longslagaders.


Wat zijn de symptomen?
Symptomen van hartworm zijn:
- Verminderd uithoudingsvermogen
- Hoesten
- Gewichtsverlies
- Leververgroting
- Vocht in de buikholte
- Ademhalingsproblemen
- Bloedarmoede
- Nierbeschadiging


Wat is de behandeling?
Eén van twee de manieren om Filaria / Hartworm te behandelen is om de hond spierinjecties met Immiticide te geven. Deze injectie doodt de wormen. Nadeel van deze behandeling is dat de dode wormen in de bloedbaan terecht komen. In de aders kan dan een verstopping ontstaan (trombose). Ook het hart kan door de plotselinge dood van alle wormen gaan lekken. Dit is een zeer gevaarlijke situatie voor de hond.
De andere, langdurigere, maar veiligere manier is het behandelen van de hond met ontworm-pipetten of tabletten. Elke maand krijgt de hond een pipet/tablet die de
larven en wormen gereguleerd doodt en de kans op verstopping of lekkage enorm verkleint.


Is het besmettelijk?
Voor de besmetting met Hartworm is een muskiet nodig die in Nederland (nog) niet leeft. Dus honden met Hartworm zijn NIET besmettelijk voor andere honden of mensen.


Omdat de muskiet zijn leefgebied rond de Middellandse Zee steeds verder uitbreidt, wordt aangeraden de hond goed te ontwormen wanneer deze meegaat op
vakantie. Vraag ruim voordat u vertrekt uw dierenarts om advies.

bottom of page