top of page

FIV (Felien Immunodeficiency Virus)

Onze volwassen katten worden getest op FIV en FelV. Maar wat is FIV? En wat betekent het als een kat positief getest wordt?

Wat is het?

FIV is een andere naam voor kattenaids. Het virus is wereldwijd een belangrijke oorzaak van de ziekte bij de kat. Het werd voor het eerst ontdekt tijdens een onderzoek naar een grote ziekte-uitbraak bij een groep zwerfkatten in Amerika. Katten met de ziekte hadden dezelfde symptomen als mensen met AIDS, als gevolg van een HIV-besmetting. Hoewel de ziektes erg op elkaar lijken zijn ze soort specifiek. FIV is dus enkel besmettelijk van kat op kat. Het virus is dus NIET besmettelijk voor mensen of andere dieren.

Helaas is FIV niet te genezen. Katten besmet met dit virus zullen het hun leven lang bij zich dragen.

Wat zijn de symptomen?

FIV tast de witte bloedcellen van de kat aan. Dit betekent dat het immuunsysteem van de kat wordt aangetast. Dit gaat vaak geleidelijk. De klinische symptomen worden hierom vaak pas zichtbaar bij middelbare of oudere katten. Katten overlijden niet aan het virus zelf maar kunnen door hun verzwakte immuunsysteem eerder ziek worden van andere infecties.

 

De eerste fase (acute fase) vindt plaats in de eerste 2 tot 4 maanden. Het dier is dan wat vermoeid, minder eetlust, soms koorts en/of zwelling van de lymfeklieren. Deze fase gaat vaak weer over, waardoor het lijkt alsof het dier weer gezond is (fase 2).

In fase 3 kan het dier last krijgen van allerlei infecties. Welke symptomen het dier dan heeft is dus afhankelijk van de infectie waar de kat last van heeft. De meest voorkomende symptomen zijn: sloomheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies, ontstekingen aan tandvlees en ogen, en diarree. Mocht de kat meerdere van deze (of andere) symptomen hebben kan dit wijzen op een verlaagd immuunsysteem en is het aan te raden het dier op FIV te laten testen.

Hoe wordt er op FIV getest?

Er kan worden getest door middel van een Snaptest. Deze snaptest kan echter een vals-positief resultaat geven. Indien een kat positief getest wordt bij ons, zullen wij een uitgebreide bloedtest doen om te zien of de kat daadwerkelijk positief is. Het is niet verstandig een kat onder de 6 maanden te testen. Kittens kunnen antilichamen hebben en hierdoor positief testen, terwijl ze de ziekte niet hebben.

 

Wat is de behandeling?

Aangezien FIV niet te genezen is, is het meest belangrijk het immuunsysteem zo goed mogelijk te houden. Kwaliteitsvoer, geen stress en een gezonde omgeving zijn van zeer groot belang. Rauw vlees, eieren en ongepasteuriseerde melk moeten vermeden worden. Ze moeten ook goed beschermd worden tegen vlooien en teken. Met een dierenarts moet bepaald worden of het vaccineren meer kwaad zal doen dan goed en vaak wordt ook besloten dit niet te doen.

In verband met infectiegevaar moet het dier als binnenkat leven, zowel voor andere dieren als voor zichzelf. Ook mag er (vanzelfsprekend) niet gefokt worden met dieren besmet met het FIV-virus. Zij moeten gecastreerd en gesteriliseerd worden om hun stress die gepaard gaat het paarseizoen te verminderen. De meeste gevallen van FIV komen voor bij niet gecastreerde katers. Zij gaan op pad tijdens het dekseizoen en vechten vaker met andere mannetjes dan gecastreerde katers (nog een hele goede reden om je dier te laten castreren!).

Wist je dat...

De kans dat een kat FIV krijgt door het delen van voerbakken en leefomgeving etc is bijna nihil. Mocht u een kat hebben met FIV, die vreedzaam samen leeft met uw negatieve katten, wordt aangeraden hier niks aan te veranderen. De stress die het dier op zal lopen door een herplaatsing is vaak een groter risico groter dan de kans dat de kat een andere kat besmet.

Een FIV-positieve kat kan nog een lang en gelukkig leven leiden. Een FIV-positieve uitslag is niet perse een doodvonnis. Besef goed dat die kat net zo lief, knuffelig en vrolijk is als elke andere kat.

Afbeelding: voorbeeld negatieve Snaptest

9558b92c-132e-4bcf-91ef-9806926a7e41.jpg
bottom of page