top of page

Europees dierenpaspoort

Elke hond of kat die bij ons in de opvang komt, krijgt vanaf de leeftijd van 3 maanden een chip en een bijbehorend paspoort. Dit is een Europees paspoort en dus ook geldig in Nederland.

Omdat een Spaans paspoort er anders uit ziet dan een Nederlands paspoort, leggen wij hier uit waar je welke info kunt vinden. Het is belangrijk om dit goed door te nemen, omdat niet elke Nederlandse dierenarts ervaring heeft met buitenlandse dieren. Zo voorkom je onduidelijkheid of bijvoorbeeld dubbele entingen.

Voorop het paspoort plakken wij altijd een sticker met het chipnummer (dit nummer bestaat uit 15 cijfers en begint met een 9). Belangrijk! Dit chipnummer moet je direct registreren op jouw naam. Alle informatie over chipregistratie lees je hier. De gestanste letters en cijfers zijn het paspoortnummer (Begint met ES01 en dan volgen 7 cijfers).

Pagina 4 - gegevens eigenaar

Op deze pagina vul je als nieuwe eigenaar jouw gegevens in. 

Pagina 7  - gegevens dier

Algemene informatie over de hond of de kat, zoals naam, geboortedatum, ras (cruzado is kruising).

Pagina 8 en 9 - chip

Op deze pagina's zie je wanneer de chip is gezet en door welke dienarts. Op de sticker vind je hetzelfde chipnummer als op de voorkant van het paspoort.

Pagina 10 - rabiës enting

De rabiës enting wordt ook wel de hondsdolheid enting genoemd. Dit is verplicht voor honden en katten om te mogen reizen van Spanje naar Nederland. Als je met je dier op reis gaat, zul je altijd moeten kijken wat de gevraagde vaccinaties van het land van bestemming zijn. 

Pagina 20 - ontworming

De laatste ontworming die door de dierenarts gegeven wordt, is afgetekend in het paspoort. In de tijd dat het dier bij ons verblijft geven wij uiteraard zelf de benodigde ontwormingen, maar deze staan niet geregistreerd in het paspoort.

Pagina 30 - algemene entingen

  • Katten: onze kittens en volwassen katten worden tweemaal geënt met een trivalente enting. Deze enting beschermt tegen de volgende ziektes:

    • Kattenziekte​

    • Niesziekte (Herpesvirus stam FHV F2, , Calicivrius stammen FCV 432 en G1 en Chlamydophila felis stam 906)

  • Volwassen honden:: onze honden worden tweemaal geënt met de polivalente enting (zie bij de pups de bescherming tegen de ziektes)

  • Pups: onze pups worden twee- of driemaal geënt, afhankelijk van hun leeftijd en het advies van de dierenarts. De opvolgende entingen bieden uiteindelijk dezelfde bescherming als de volwassen honden, namelijk voor de volgende ziektes:

    • Parvovirus

    • Distemper (hondenziekte)

    • Leptospirose (L. canicola en L. Icterohaemorrhagiae)

    • Hepatitis

    • Parainfluenza

    • CAV-2 (adenovirus, veroorzaakt kennelhoest​​​

Groen boekje

In veel gevallen zit er achter in de paspoort een groen kaartje. Dit is een boekje waarin entingen worden geregistreerd. Dit wordt gebruikt wanneer er entingen gezet worden voordat het dier een paspoort heeft (voornamelijk bij kittens en pups). Bewaar dit dus! Anders kan de dierenarts dubbel gaan enten, omdat de entingen niet volledig in het paspoort te zien zijn.

Katten - FIV en FelV

Wij testen alle volwassen katten (6 maanden of ouder) op FIV (kattenaids) en FelV (katten leukemie). Helaas hebben deze ziektes een incubatietijd. Hoewel de kans zeer klein is dat de kat na de test toch besmet is en geen symptomen geeft is het aan te raden 3 maanden na aankomst in Nederland nogmaals te testen om 100% zekerheid te hebben. Kittens worden niet getest omdat deze test niet 100% betrouwbaar is.


Deze ziektes komen wereldwijd voor, dus ook in Nederland. Hier wordt zelden op getest. Wij testen extra omdat het hier in Spanje nu eenmaal méér voorkomt en omdat wij ons best doen deze ziekte zo min mogelijk kans te geven. Ga naar meer informatie over FIV en/of FelV.  

Aanvullende entingen

Het is eventueel mogelijk (tegen betaling) je dier in Spanje extra te enten of te testen, mocht dit gewenst zijn. Bijvoorbeeld tegen FelV als er al een kat aanwezig is met deze ziekte, of als er meer katten bij elkaar wonen. Neem hierover contact op via de mail (eva@arosfoundation.com).

bottom of page